Özel sektör taşınma izni kaç gün? Sorusu özel sektörde çalışan kişiler için oldukça önemlidir. Bu sorunun ayrıntılı cevabı yazımızda.
Özel sektörde çalışan bireyler için taşınma izni, iş hayatının önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu izin, yasal bir zorunluluk olmasa da iş yerleri tarafından genellikle 1 iş günü olarak verilir. Özel sektör taşınma izni, öncesinde yapılan sözleşmelerde veya sendikal sözleşmelerde yer alır. İş Hukuku’nda ev taşıma izni adı altında özel bir düzenleme bulunmasa da 4857 sayılı İş Kanunu’nun 55/j bendine göre ücretli veya ücretsiz izin talep etme hakkınız vardır.
Kanunda net bir izin süresi belirtilmemiş olsa da iş yerleri genellikle taşınma izni özel sektör olarak 1 veya 2 gün şeklinde düşünebilirsiniz. Taşınma tarihlerinizi belirledikten sonra işten izin almak için uygun zamanları takviminizde işaretleyebilir ve mümkünse izin talebinizi insan kaynaklarına en az 1 hafta öncesinden iletebilirsiniz.
Taşınma İzni Ne Demek?
Taşınma izni çalışanların evlerini başka bir yere taşıması durumunda kullandığı bir izin türüdür. Özel sektör taşınma izni, özellikle iş yerleri ve çalışanlar arasında yapılan sözleşmeler veya sendikal anlaşmalarla düzenlenir. Yasal bir “ev taşıma izni” kavramı olmasa da bu ihtiyacı karşılayacak farklı izin türleri bulunmaktadır. Bazı izin türleri açıkça yasalarda belirtilmiş olsa da bu gibi durumlar için ayrılmış olan mazeret izni ya da yıllık izin hakkınızı kullanabilirsiniz.
Kamuda taşınma izni de özel sektörden farklı değildir. Kamu çalışanları için yıllık izin süreleri hizmet yılına göre düzenlenirken, olağan üstü durumlar için mazeret izinleri kullanılabilir. Bu izinler, yönetici amirlerin inisiyatifine bağlı olarak verilir. Kamu çalışanları, kendi yöneticileri ile görüşerek mazeret izni alabilirler ve ayrıca bazı durumlarda yıllık izinlerini kullanabilirler.
Detaylı yazılar için blog sayfamızı ziyaret edin.
Özel Sektörde Taşınma İzni Var Mı?
Özel sektör taşınma izni, genel olarak belirli bir yasal düzenlemeye tabi değildir. Aynı şekilde memurlar için geçerli olan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda da 657 taşınma izni gibi bir ibare mevcut değildir. Ancak, bu durum çalışanların taşınma süreçlerinde iş yerleri ile iletişim kurarak mazeret izni talebinde bulunmalarına engel değildir. Dolayısıyla taşınma izni özel bir yasal düzenlemeye tabi olmasa da çalışanlar işverenleri ile iletişim kurarak mazeret izni talep edebilirler.
2023 Taşınma İzni Özel Sektörde Kaç Gün?
Birçok çalışan ev taşıma işlemleri sırasında özel sektör taşınma izni kaç gün diye araştırmaya başlar. 4857 sayılı kanun taşınma izni ile ilgili fazla bir detay vermemektedir. Çalışanlar, ikamet adreslerini değiştirirken yeni adreslerini alamadıkları durumlarda yıllık izinlerini kullanarak ev taşıyabilirler. Ancak bu durum, çalıştıkları iş yerinin politikaları doğrultusunda değişiklik gösterebilir.
Çalışanlar, ev taşıma işlemi için en fazla 2 gün izin alabilirler. Bu izin, ücretli ya da ücretsiz olarak verilebilir, işverenin inisiyatifine bağlıdır. Şehir içi evden eve nakliyat için genellikle 1 gün izin yeterli olacaktır. İl dışına taşınanlar için ise 4857 sayılı İş Kanunu gereği 15 günlük yasal izin süresi verilmektedir.